💸Maaşınızı ya da harçlığınızı aldıktan birkaç hafta sonra cüzdan boşalmışsa, hadi gelin bir kaç tavsiyem var size. Hem para harcamanızı kontrol edin hem de para biriktirin. Nasıl mı? Çok basit. Para yönetimi ile! 💸
İçindekiler
1- 50/30/20 kuralı:
Bu kural doğru para yönetimi için en uygun yöntemlerden biridir.Bunu başarmanız için para yönetim uzmanı olmanıza gerek yok. Herkes elindeki parayla bunu uygulayabilir. Aylık gelirinizi alıyorsunuz. Bu gelirin %50 sini alıp bir kenara koyuyorsunuz. Bu kısım sizin “ihtiyaçlar” payınız oluyor. Yiyecek,fatura,hijyen ürünleri, temizlik malzemeleri, ev ihtiyaçları vs. Sonra kalan paranızın %30 unu hesaplayıp ayırıyosunuz. Bu para ise sizin “istekler” payınız oluyor. Sinema, sosyal aktiviye, arkadaş buluşması,isteğe bağlı kıyafet ya da makyaj malzemesi vs gibi etkinlikler için bu parayı kullanıyorsunuz. Geriye kalan %20lik kısmı ise “birikim” için kenara koyuyorsunuz. Bu kısımdan para alıp ihtiyaçlar için ya da istekler için kullanmak yasak. Oldu ya, ihtiyaçlar kısmından paranız arttı. Artan paranın yarısını istekler bölümüne, yarısını birikim bölümüne koyabilirsiniz. Bu yöntemle hem birikim yapmış oluyorsunuz hem de sosyal hayatınızı kısıtlamak zorunda kalmıyorsunuz.
2- Telefon uygulamaları:
Telefonlar gündelik hayatımızda bizim birer parçamız konumundalar. Neden bütçe planı yaparken onları da dahil etmeyelim ki? Telefonunuza indirebileceğiniz, bütçe kontrolünüzde size yardımcı olabilecek bir kaç uygulama önerisinde bulunacağım.
- Paranı Yönet
- Giderim Var
- Harcama Yöneticisi
- Gider Yöneticisi
- Spentt
Bu uygulamalar ücretsiz olan güzel uygulamalardan. Fakat az bir miktar verip ücretli uygulamalara da bakabilirsiniz.
3- İhtiyaç listesi yapmak:
Hepimiz yeni eşyalar almaya bayılırız. Fakat bunları yaparken çok dikkatli olmakta fayda var, yoksa bizi maddi sıkıntıya sürükleyebilir. Alın elinizde kalemi kağıdı. İhtiyaçlarınızı yazın. Sonra da bunlara 1’den 5’e kadar -ihtiyaç seviyesine göre- derecelendirin. 1 ve 2 puan verdiklerinizi listeden çıkarabilirsiniz. Öncelikli ihtiyaçlarınız çok daha önemli.
4- İndirimleri kovalamak:
İhtiyaç listesini yaptım ama bütçemi zorluyor diyorsanız sizin için tavsiyem indirimleri beklemek olacak. Zaten almanız gereken bir şeyi çok daha ucuz fiyatlara satın alabilirsiniz. Böylelikle harcamalarınızda tasarruflu olmuş olursunuz.
5- Borçlar:
Oldu da birilerine, bir yerlere borçlandıysanız sakin olun. En fazla borçlandığınız kişiden borcunuzu ödemeye çalışmayın. Bu sizi maddi olarak çok yıpratır. Öncelikle bankadan aldığınız, faizi fazla olan borçtan başlayın ödemeye. Onlar bittikten sonra en az borcunuz nereye ise ordan ödemelere devam edebilirsiniz. Borçlandığınız kişiye kendinizi iyi ifade etmeyi de sakın unutmayın.
6- Hayır demek:
Pek çoğumuz “hayır” demeyi bilemiyoruz. Arkadaşımıza, ailemize, eşimize… Dışarıda zaman geçirdiğinizde eğer karnınız aç değilse ya da bir şeyler içmek istemiyorsanız hayır deme hakkınız var. Ayıp olmasın, beni küçümsemesinler diye istemediğiniz bir şey yapmanıza gerek yok. Hayır demeyi öğrendiğinizde ve paranız cebinizde kaldığında daha rahat hareket edebileceksiniz.
7- Sınırlarınızı belirlemek:
İndirim dedik, ihtiyaç dedik fakat bir sınırınız olmalı. “Aa bu da çok indirime girmiş” deyip ihtiyacınız olmayan bir şeyi almanız size o an kâr gibi gözükse de aslında zarardır. Çok çok ihtiyacınız yoksa bırakın o para cebinizde kalsın.
8- Siz daha iyisini yapabilirsiniz:
Arkadaşlarınızla elbette buluşacaksınız. Fakat buluşacağınız yerleri seçerken siz de birkaç öneride bulunun. Örneğin pahallı bir cafeye gidip bir kahveye 15₺ bir dilim pastaya 25₺ vermek yerine, bir piknik buluşması önerebilirsiniz. Hepiniz evinizde yaptığınız yiyecek içecekleri getirip vakit geçirebilirsiniz. Hem kendi el emeğinizle yaptıklarınızı yerken içiniz rahat olur hem de çok az para harcayarak arkadaşlarınızla güzel zaman geçirebilirsiniz. Maksat para harcamak değil sevdiklerimizle hoş sohbet, güzel zaman
geçirmek ;).
9- Pazarlık yapın:
Alışveriş yaparken pazarlık çok önemlidir. Ama her yerde yapılmaz. Çarşıda, pazarda, minik esnaf dükkanlarında rahatlıkla pazarlık yapabilirsiniz. Pazarlık yapmak ayıp değildir. Utanılacak bir şey yoktur. Daha ucuza almayı talep edeceksiniz. Bunu yaparken ikna gücünüzün kuvvetli olması lazım. Aksi takdirde pek bir başarı elde edemezsiniz. Fakat denemeyi bırakmayın. Bir kaç tl bile uyguna alsanız bu da kârdır! Örneğin bir kitap alacaksınız. Bir mağazaya girip alırsanız bu pek de ucuza gelmez. Bir sahafa gidebilirsiniz. Orada çok çok daha ucuza kitaplar bulacağınıza eminim. Kitabı satın almak zorunda da değilsiniz. Bir kütüphaneye gidip ödünç alıp okuyabilirsiniz. Tabii okuduktan sonra zararsız şekilde geri götürmek koşulu ile. Ya da ikinci el mağzalardan alışveriş yapabilirsiniz. Günümüzde bu dükkanların yerini telefon uygulamaları aldı. İkinci el eşya alabileceğiniz bir çok telefon uygulaması var. Orda da pazarlık yapıp, daha uygun fiyata ürünler satın alabilirsiniz. Aynı şekilde siz de kullanmadığınız eşyalarınızı satabilirsiniz. Evinizde tutsak olacak eşyaları paraya çevirmek çok daha akıllıca!
10- Para kazanma yolları:
Bütün dediklerini yapıyorum ama param bana yetmiyor diyorsanız tek çözüm kaldı. Daha çok para kazanmak. Eğer aktif bir geliriniz varsa her şey çok daha kolay. Ek işler ile destekleyip bu işi başarabilirsiniz. Fakat hiçbir geliriniz yoksa o zaman ufak ufak işlerden para kazanmaya çalışmalısınız. Örneğin üniversitede öğrenciyseniz, okulunuzda bir takım işler yaparak para kazanabilirsiniz. Hatta bazı okullarda bununla ilgili klüpler bile var! Bir kaç saatlik ya da tam günlük, ders saatlerinize uygun seçilmiş sizi çok zorlamayacak işleri yapabilirsiniz. Hem çevreniz genişler, hem özgüveniniz artar hem de harçlığınızı çıkarmış olursunuz. İnternetten ilgi alanınıza uygun iş başvuruları da yapabilirsiniz. Mesela sesiniz çok güzel ve bu yeteneğinizle para kazanmak istiyorsunuz. Küçük mekanlara başvurabilirsiniz. Beni almazlar demeyin hiç belli olmaz, belki de şansınız yaver gider ve beklemediğiniz bir işte kendinizi bulursunuz.
Yazar Hakkında:
Gezgin Fular ; Biz iki arkadaş gezdiğimiz restoran/cafeleri, indirimli ürünleri ve güzel mekanları sizlerle paylaşmak için bir sayfa kurduk. İleride daha çok mekan ve cafe paylaşımlarıyla sizlerle olacağız. Bizi takipte kalın 😊
Ek iş bulmalıyım
Canlı müzük hımmm hiç aklıma gelmemişti? Neden olmasın ?