Mahremiyet eğitimi , çocuk yetiştirmede en önemli adımlardan bir tanesidir. Çocuklarda mahremiyet eğitimi olmazsa olmazdır. Ayrıca, her ebeveynin bilmesi gereken mahremiyet duygusu çocuk psikolojisinin de olmazsa olmaz bir parçasıdır. Mahremiyet eğitimi yalnızca çocuklar için değil bebekler için de verilir. Siz değerli ebeveynler için mahremiyet eğitiminin nasıl olması gerektiği hakkında geniş bir rehber hazırladık. Buyrun okumaya.
İçindekiler
Mahremiyet Eğitimi Ne İşe Yarar?
Mahremiyet eğitimi öncelikle bebek ve çocuklara özel bölge bilincini kazandırır. Her çocuk vücudunun farkında olmalı ve ona kimsenin dokunamayacağını öğrenmelidir. Mahremiyet kavramı da bunu sağlar. Daha sonra, çocuğunun bilinçli bir birey olarak yetişmesini sağlar. Çocuk mahremiyetin farkında olursa başkalarının bedenlerini ihlal etmez ve ihlale göz yummaz. Hem kendi mahremiyeti hem de çevresindekilerin mahremiyetinin farkında olur. Bilinçli bir birey olarak topluma kazandırılır.
Tüm bu sebepler ve daha fazlasından dolayı öncelikle bilinçli ebeveyn, daha sonra bir çocuk yakını olarak aşağıda yazan hususlara özen göstermeliyiz.
İlk Adımlar
Mahremiyet eğitiminin ilk adımları bebeklikte başlar. Bebekler anne karnından itibaren sanılanın aksine dış dünyada olan bitenlerin farkındadır. Bu sebeple bebek doğar doğmaz mahremiyet konusunda bilinçli bir çocuk olması için mahremiyet eğitiminin gerekenlerinin yapılması önemlidir.
Bebeklerde Mahremiyet Eğitimi
En önemli hususlardan birisi bebeklerin altını değiştirme konusudur. Öncelikle bebeğin altı başkalarının yanında kesinlikle değiştirilmemelidir. Bebeğin altını sadece birinci derece yakınlar değiştirebilir. Örneğin anne, baba, abla, anneanne… Bebeğin altı değiştirilirken odada sadece bir kişi olmalıdır. Bebek psikolojisi açısından herkesin içerisinde bebeğin altını değiştirmek olumsuzluklara sebep olacaktır.
Bir diğer husus ise bebeklerin dudaktan öpülmesi. Bebekleri ve çocukları dudaklarından öpmek son derece yanlış bir davranıştır. Anne veya baba olsanız dahi bebeğinizin dudaklarından öpemezsiniz. Dahası, yabancı insanların bebek severken her yerinden öpmeleri de son derece bir davranıştır. Bu sebeple hem anne, baba olarak hem de bebek seven bir insan olarak bebekleri kesinlikle dudaklarından öpmeyin.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi
Çocukluk çağında konuşma, anlama gibi bir çok beceri gelişir. Bu yüzden çocuk yavaş yavaş bilinçli bir birey olma yolunda adımlar atmaya başlar. Bundan dolayı çocukla konuşarak anlaşabiliriz. Ona bir şeyler anlatıp karşılıklı iletişim kurabiliriz. Mahremiyet eğitiminin verilmesi için en doğru zaman çocukluk çağı olarak bilinir.
Çocuğunuza Özel Bölgeleri Anlatın
İlk olarak çocuğunuza vücudunun özel bölgelerini anlatmak ile başlayın. Vücudunun özel olduğunu ve hiçkimsenin dokunamayacağını vurgulayın. Tün vücudunun özel olduğunu öğrettikten sonra bazı yerlerin daha hassas olduğunu anlatın.
Hassasiyet vurgusu için, önce hassas bölgeleri öğretin. Daha sonra buraların anne, baba ve doktor dışında kimsenin göremeyeceğini söyleyin. Çocuğunuzu herkesin içinde veya havuz, deniz gibi yerlerde soymayın! Anlattıklarınız yaptıklarınızla ters düşmemeli. Hatta çocuğa örnek vermek için “denizde, havuzda buraları kapatıyoruz çünkü kimsenin görmemesi gereken hassas yerler“gibi örnekler verebilirsiniz.
Evde Mahremiyet Eğitimi
Mahremiyet eğitiminin en önemli bir diğer kısmı ise ebeveynlerin evdeki davranışları. Bilinçli ebeveyn evde nasıl davranması gerektiğini bilir. Çocuklara yalnızda mahremiyet kavramını anlatmak yetmez. Günlük hayatta da anlattıklarınızı doğrulayacak şekilde davranmalısınız. Bu şekilde uygulamalı olarak mahremiyet ve özel bölge kavramı kazandırabilirsiniz. Bunlar hakkında bazı olmazsa olmaz adımları sizin için derledim.
- Siz giyinirken çocuğunuz odaya girmemeli.
- Kapı çalma görgüsünü küçük yaşta öğretilmeli.
- Çocuğunuz evde sizi çıplak görmemeli.
- Tuvalet eğitiminde veya tuvalet sırasında kapısını kapatın.
- Cinsel organlar üzerinden birbiriniz aranızda şaka yapmayın.
- Çocuğun bezini mümkünse anne dışında kimse değiştirmemeli.
- Babası özellikle kız çocuğu banyo yaptıracaksa mutlaka iç çamaşırları olmalı.
- Çocuğunuzu akrabaların veya yabancı misafirlerin kucağına oturtmayın.
- Çocuğunuz dokunulmak veya sevilmek istemiyorsa ısrar etmeyin ve ettirmeyin.
- Çocuğunuzu dudağından öpmeyin ve dudağından öpülmesine izin vermeyin.
Bu önemli davranışlar sayesinde çocuğunuz kendi bedenini korumayı öğrenir. Ayrıca başkasının bedenine yönelik ihlallere de girmez.
Sonuç olarak mahremiyet eğitimi sadece anlatılarak değil en güzeli günlük yaşantıya dahil edilerek verilir. Küçük yaştan itibaren birkaç önemli hususa dikkat ederek çocuğunuzu yetiştirirseniz bilinçli ebeveyn olursunuz. Sadece çocuk veya bebek sahipleri değil, etrafında çocuk veya bebek olan her birey bu davranışları bilmelidir. Geleceğimiz olan çocukların psikolojisi, görgü eğitimi ve bilinçli birey olması toplumu da geliştirir. Sağlıcakla kalın.
Daha fazla güzel bilgi için Çocuk Bülteni ’ni takipte kalın!
👏.bütün ebeveynlerin bu yazıyı okuması lazım.kalemin daim olsun.