Çocuklar ve Bebekler Hakkında Bilmeniz Gereken 7 Gerçek

Çocuklar ve bebekler hakkında öğrenmeniz gereken 7 gerçek, sıklıkla karşılaştığımız ancak sebeplerinden emin olamadığımız, her ebeveynin öğrenmesi gereken çeşitli gerçeklerden oluşuyor. Bebekler ve çocuklar doğdukları günden itibaren hayatımızın ilgi odağı olmayı başarıyor. Gerek tatlılıkları, gerekse de bizden bir parça olmaları sebebiyle kendimizi sürekli olarak onlara ilgi gösterirken buluyoruz. Bunun sebebinin altında çocukların gelişimi ve ihtiyaçlarının karşılanması yer alıyor.

Bebekler ve çocuklar gelişim döneminde genel olarak öğrenmeye, ilgiye ve güvene ihtiyaç duyabiliyor. Bu doğrultuda tüm bu beklentilerin ebeveynler tarafından karşılanması, çocukların kişisel gelişimleri açısından fazlasıyla önem taşıyor. Ancak çocuklar ve bebekler hakkında bildiğimiz kadar bilmediğimiz noktalar da bulunuyor. Erken dönem çocuk ve bebek gelişimi hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için listeledik. İşte çocuklar ve bebekler hakkında bilmeniz gereken 7 gerçek;

1- Çocuklar öğrenme aşamasında güvenilir bir ortama ihtiyaç duyar!

Çocuklar, gelişim dönemlerinde sürekli olarak yeni şeyler keşfetmektedirler. Bunun sebebi meraklı olmaları ve dünyayı yeni öğreniyor olmalarıdır. Ancak bu öğrenme aşamasında çocukların güvenli ortamda olmaları fazlasıyla önem taşımaktadır. Güvenli bir ortam içerisinde büyüyen ve öğrenen çocuklar, kendilerini çok daha kısa bir süre içerisinde geliştirebiliyor, dünyayı keşfetmekte sınır tanımıyorlar. Özellikle çocukların ilk 5 yaş aralığında potansiyel öğrenme düzeyin ulaşmaları, sonraki dönemde sorun yaşamamaları açısından oldukça önemli.

2-Çocuklar için küçük yaşta öğrenme çok önemlidir.

İnsanlarda beynin en hızlı şekilde geliştiği dönem genel olarak ilk 10 yıldır. Yaş ilerledikçe öğrenme hızı da belirli oranlarda azalır. Bununla birlikte çocukların en hızlı geliştiği ve en kolay şekilde öğrendiği dönem ilk iki yıldır. Genel olarak insan beyninin yapısı da ilk 3 yaşta yüzde 80 oranında şekillenmektedir.

3-Çocukların jest ve mimikleri sizlerle iletişime geçtiklerinin bir göstergesidir!

Çocuklar ve özellikle bebekler, konuşmayı henüz tam olarak öğrenemedikleri dönemlerde farklı iletişim yöntemlerini tercih ederler. Bu doğrultuda çocukların her hareketinin farklı şeyler anlatması mümkündür. Örneğin bebeklerde parmak emme hareketi, acıktıklarını gösterebilir. Hem çocuklarda hem de bebeklerde bu oranda çok sayıda hareket bulunmaktadır. Bu sayede jest, mimik ve hareketlere dikkat ederek çocuklarla iletişime geçebilmeniz mümkündür.

4-Bebeklerin seslerinin tekrarlanması bir iletişim yöntemidir.

Konuşmayı bilmeyen bebeklerle iletişime geçmenin birçok yolu vardır. Aynı zamanda bu süre zarfında onların iletişimi öğrenmesine de destek olmak gerekir. Günümüzde ebeveynler tarafından sıklıkla yapılan bebeklerin çıkardığı sesleri taklit etme olayı, genel olarak çocuklarla kurulan bir iletişimin başlangıcı sayılmaktadır.

5-Çocuk gelişimi ilk olarak evde desteklenir.

Çocukların gelişimi her yaşta fazlasıyla önemlidir. Çocuklar kişisel gelişim anlamında ilk adımlarını genel olarak okul öncesi dönemlerde veya anaokulu zamanlarında atmaktadır. Ancak bu dönemler başta olmak üzere daha önceki dönemlerde de çocukların gelişimi evlerde de desteklenir. Evlerde çocuklarla oynanan yaratıcı oyunlar, onların hayal gücünü geliştirirken, çeşitli öğrenme eğilimleri de sürekli olarak ev içerisinde devam etmektedir. Çocuklar doğdukları ilk aydan itibaren çevresinde ne olup bittiğinin farkındadır. Bundan dolayı çocuğun kişisel gelişimi için eğitim ilk olarak evde başlanmalıdır. Bu eğitimlere örnek olarak mahremiyet eğitimi verilebilir.

6-Çocuklar her zaman meraklıdır!

Günlük hayatımızda çocukların sık sık çevresiyle alakalı sorular sorduğunu görüyoruz. Bunun sebebi çocukların meraklı olmasından kaynaklanır. Çocuklar ilk yaşlardan itibaren çevresini gözlemlemek ve öğrenmek ister. Çevresine karşı meraklı olan çocukların soruları, onların dünyayı keşfetmelerine olanak sağlar.

7-Bebekler ilk zamanlardan itibaren çevresini öğrenir.

Öğrenme sadece çocukluk dönemi için değil aynı zamanda bebeklik döneminde de geçerlidir. Çevrelerini gören ve duyan bebekler annelerini, babalarını tanır ve onları anlamaya çalışırlar. Bebeklikten itibaren başlayan öğrenme çocukluk döneminde de devam eder.

Dilara Aynur, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümü öğrencisi ve birazmola.com web sitesinin kurucusu. Blog yazarı ve içerik editörü. Aynı zamanda Instagram platformunda içerik üreticisi.
İnternet sitesi https://birazmola.com/
Yazı oluşturuldu 66

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön