Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş
Kıbrıs ve Türkiye

Herkese selam, bu yazıda herkesin merak ettiği bir konu olan Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş nasıl yaptığımı anlatacağım. İlk olarak bilmenizi isterim ki yatay geçiş çok sabır isteyen bir süreç. Bu yazıda Kıbrıs’tan Türkiye’ye nasıl yatay geçiş yaptığım hakkında tüm adımları anlatacağım. Eğer yurtdışında okumuyorsanız ve yatay geçiş yapmak istiyorsanız Yatay Geçiş Rehberi yazısını okuyun. Sizlere rehber olması dileğiyle.

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş neredeyse tüm Kıbrıs’ta okuyanların hayalini kurduğu bir durum. Çünkü gerek eğitim kalitesi, gerek yaşam kalitesi açısından Kıbrıs ile Türkiye arasında ciddi farklar bulunmaktadır. Bu sebeple neredeyse her öğrenci Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş yapmak istemektedir. Rakipler fazla olduğu için GANO puanınız elinizden gelenin en iyisi olmalıdır. Çünkü Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçişte GANO puanı en etkili faktördür.

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş Hakkında

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş hakkında biraz bahsedelim. Öncelikle Kıbrıstaki öğrencilerin neredeyse hepsi Türkiye’ye yatay geçiş yapmak istiyor. Bu maalesef bir gerçek. Bu yüzden Kıbrıs’tan Türkiye’ye geçmek, Türkiyedeki bir üniversiteden başka bir üniversiteye geçmekten daha zor. Bundan dolayı gerekli her şeyi harfi harfine yerine getirmeniz gerekiyor. Eğer en ufak bir şeyi atlarsanız, yatay geçiş yapma ihtimaliniz azalır. Yatay Geçiş iki çeşit oluyor. Birincisi merkezi yerleştirme puanı MYP ile, ikincisi genel ağırlıklı not ortalaması yani GANO / AGNO ile yatay geçiş.

Merkezi yerleştirme puanı ile Kıbrıs’tan Türkiye’ye yatay geçiş

MYP ile yatay geçiş yapmak istiyorsanız, üniversiteye yerleştiğiniz sene geçmek istediğiniz üniversite ve bölümün puanını almış olmanız gerekiyor. Yani halihazırda orayı kazanıp gitmediyseniz bu yolla yatay geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca MYP ile yatay geçiş hem dönem ortasında, hem de dönem sonunda yapılabilmektedir. Benim yerleştiğim seneki puanım, istediğim üniversitenin puanını tutmadığı için ben GANO ile yatay geçiş yaptım.

Genel ağırlıklı not ortalaması GANO ile Kıbrıs’tan Türkiye’ye yatay geçiş

GANO ile yatay geçiş yapmak istiyorsanız, o yılki not ortalamanız elinizden geldiğince yüksek olmalı. GANO ile yatay geçiş sadece yıl sonunda yapılmaktadır. Bu yüzden iki dönemin ortalaması alınarak yıl ortalamanız hesaplanır. Farklı bir üniversiteye geçmek için başvuran adaylar GANO başta olmak üzere birkaç kriter ile değerlendirilerek sıralanır. Bu yüzden GANO notunuz ne kadar yüksekse, sıralamada yükseklerde olma ihtimaliniz o kadar artar.

GANO ile yatay geçişte üniversite puanınızın çok az bir etkisi vardır. Bu yüzden benim yaptığım gibi 45 bin sıralaması olan bir üniversiteden, 17 bin sıralaması olan bir üniversiteye geçebilirsiniz.

GANO ile Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

  1. İlk olarak YÖK’ün sitesinden üniversitelerin açıkladığı yatay geçiş kontenjan listesine bakın. Kıbrıs yurtdışı kontenjanı oluyor.
  2. Daha sonra geçmek istediğiniz üniversitelerin bir listesini çıkarın.
  3. Ardından bu üniversitelerin sitelerine tek tek bakarak yatay geçiş şartlarını ve gerekli belgeleri öğrenin.
  4. Halihazırda okuyor olduğunuz üniversitenizden, gerekli belgeleri talep edin.
  5. Son olarak, belgeleri aldıktan sonra istenen şartlara uygun olarak üniversitelere başvurun.
  6. Başvurunuz tamamlanınca ilgili üniversitenin yatay geçiş takviminde yazan günlere göre yatay geçiş sonuçlarını takip edin.

Başvuru Yapılacak Üniversiteleri Belirleme

Yatay geçiş yapmanın ilk adımı, hangi üniversiteye başvuru yapacağını bilmektir. Yılın her Haziran ayında YÖK tarafından yatay geçiş kontenjan listesi açıklanır. Bu kontenjan listesi açıklanır açıklanmaz geçmek istediğiniz üniversitelerin bir listesini çıkarın. Unutmayın ki Kıbrıs’tan Türkiye’ye geçmek istiyorsanız yurtdışı kontenjanlarına bakmanız gerekmektedir. Çünkü Kıbrıs ile Türkiye arası yatay geçiş yurtdışı kapsamında değerlendirilir. Başvuru yapacağınız ve kontenjan açmış olan üniversitelerin bir listesini çıkartın.

Yatay Geçiş Şartları

Geçmek istediğiniz ve kontenjan açmış olan üniversitelerin listesini çıkarttıktan sonra, hepsinin tek tek web sitelerine gidip ilgili yatay geçiş duyurularını okuyun. Her üniversitenin yatay geçiş için farklı şartları ve istekleri bulunmaktadır. Bu yüzden Google’a tek tek “x üniversitesi yatay geçiş” yazarak, veya üniversitenin resmi sayfasına gidip duyurulara bakarak yatay geçiş şartlarını okuyun. YÖK’ün yatay geçiş kontenjan takviminde üniversitelerin yatay geçiş duyuru tarihleri yer almaktadır. Bu tarihleri baz alarak duyuruları takip edin. Henüz yatay geçiş başvuru duyurusu yayınlamamış üniversiteler tarih yaklaştıkça yayınlayacaktır.

Yatay geçiş duyurusunda genellikle yatay geçiş tarihleri, istenilen belgeler, başvurunun ne şekilde yapılacağı ve şartları yazmaktadır. Her üniversitenin ortak koyduğu kurallar çerçevesinde alttan dersi olan, GANO ortalaması 2.0’ın altında olanlar başvuru yapamaz. Diğer şartlar üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Örneğin x üniversitesi ÖSYM puanı şartı ararken y üniversitesi bu şartı aramayabilir. Bu sebeple her üniversiteye başvururken farklı bir başvuru yapacaksınız. Her üniversitenin şartlarını ve tarihlerini tek tek not alın.

Yatay Geçiş Belgeleri

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş yapmak için en önemli kısımlardan birisi belgelerdir. Belgelerinizin tam ve eksiksiz olması gerekmektedir. Bu yüzden en çok önem vermeniz gereken kısımlardan birisidir. Halihazırda okuyor olduğunuz üniversiteden belgeleri ne kadar erken teslim ederseniz, süreç o kadar kolaylaşacaktır. Çünkü bazı üniversiteler öğrencileri göndermemek için belgeleri geç ya da eksik yolluyorlar ve bu sürede de bazı üniversitelerin son başvuru tarihleri kaçabiliyor. Elinizi ne kadar çabuk tutarsanız o kadar rahat edersiniz.

Belgeler

İstenilen belgeler üniversiten üniversiteye değişmektedir. Bu sebeple tüm belgeleri alırsanız rahat edersiniz. Benim başvurumda kullandığım belgeler:

  • Üniversite tarafından verilmiş onaylı, imzalı, kaşeli transkript.
  • Öğrenci belgesi.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • ÖSYM yerleştirme sonucu.
  • Lise diploması.
  • Okuduğum üniversitenin not sistemini gösteren onaylı ve imzalı belge.
  • Yatay geçiş yapmasında sakınca yoktur belgesi.
  • Okuduğum üniversitenin vermiş olduğu, okuduğum bölümün ders içeriklerini detaylı gösteren imzalı belge.
  • %10’luk dilimde olduğumu gösteren onaylı belge.(Şart değil fakat avantaj sağlıyor)
  • Üniversitemin denklik belgesi ve denklik yazısı.
  • Vesikalık resim.
  • Başvuru yapacağım üniversitenin sitesinden aldığım ve doldurduğum başvuru dilekçesi.

Yukarıdaki belgelerin tamamını alırsanız çoğu üniversiteye rahatlıkla başvuru yapabilirsiniz. Hatta büyük bir kısmı sadece yarısını isteyecektir. Fakat tüm belgeleri tamamlamış olmanız avantaj sağlayacaktır.

Yatay Geçiş Başvurusu

Belgeleri tamamladıktan sonra başvuru tarihlerini kontrol edin. Eğer başvuru tarihi açılmış olan üniversite varsa başvuru yapabilirsiniz. Örneğin YÖK sitesinde x üniversitesinin başvuru tarihlerinin geldiği görünüyor. Hemen Google’a “X üniversitesi yatay geçiş” yazın. Daha sonra çıkan duyuruda yatay geçişin ne şekilde yapılacağını öğrenin -başvurular 3 şekilde oluyor; online, posta ile, ve şahsen-

Eğer üniversite online başvuru istiyorsa başvuru yapılacağı web sitesini duyuru metninde belirtir. O web sitesine gidin, hesap oluşturun, gerekli belgeleri pdf olarak ekleyin ve doldurmanız gereken kısımları doldurun. Tüm detaylar başvuru sitesinde bulunacaktır. Hepsini dikkatlice okuyun ve hatasız bir şekilde başvurun. Başvuru yaparken Yurtdışı kısmını seçmeyi unutmayın yoksa başvurunuz geçersiz sayılacaktır.

Eğer üniversite posta ile başvuru istiyorsa, duyuru metninde belirttiği belgeleri üniversitenizden kargo ile talep edin. Belgeler elinize ulaştıktan sonra belirtilen başvuru tarihleri arasında gerekli tüm belgeleri (hatta fazlasını) posta ile duyuru metninde belirtilen adrese yollayın. Genellikle başvuru tarihleri kısa sürmektedir. Bu yüzden başvuru tarihi gelmeden önce belgeleri hazırlayıp başvuru tarihinden 1 gün önce en hızlı gönderen kargoya verin. Ben UPS kargo tercih ettim ve başvuru tarihleri arasında üniversiteye ulaştı.

Eğer üniversite şahsen başvuru istiyorsa, başvuru tarihleri arasında gerekli belgelerin gerçekleri ile birlikte ilgili üniversitenin adresine gidip başvuru yapmanız gerekmektedir.

Her koşulda, belirtilen tarihler arasında gerçek ve imzalı belgeler ile başvuru yapmanız gerekmektedir.

Başvuru Sonrasında

Başvurunuzu tamamladıktan sonra bir değerlendirme süreci bulunmaktadır. Bu süreçte beklemeniz gerekiyor. Yatay geçiş sonuçlarının açıklanma tarihi yine YÖK’ün sitesinde veya üniversitenin yatay geçiş duyuru sayfasında yer almaktadır. Aynı duyuru sayfasında sonuçların nerede ve ne şekilde ilan edileceği de yazar. “Örneğin X üniversitesi yatay geçiş > Yurtdışı yatay geçiş > Yatay geçiş sonuçlarının ilanı xx.yy.2022 tarihinde x web site adresinden ilan edilecektir.” Belirtilen tarihte mutlaka ilgili siteyi kontrol etmeniz gerekmektedir. Çünkü eğer asil olarak kazandıysanız genellikle ertesi gün kayıt yaptırmanız gerekiyor ve düzgün takip etmezseniz kayıt tarihlerini kaçırabilirsiniz. Bu yüzden tüm ilan tarihlerini de not almakta fayda var.

Sonuç listesi ilan edildiğinde isminiz asil olarak görünüyorsa üniversiteye kayıt tarihleri arasında kaydınızı yaptırabilirsiniz. Kayıtlar da genellikle online olarak gerçekleşmektedir. Ben kaydımı, üniversitenin kayıt belgesini doldurup imzaladıktan sonra istedikleri mail adresine belgenin pdfini göndererek yaptım. Nasıl kayıt yapılacağını yine duyuru sayfasından veya öğrenci işlerini arayarak öğrenebilirsiniz. İsminiz yedek olarak görünüyorsa asil kayıtlar bittikten sonra eğer kontenjan kaldıysa yedek kayıt tarihlerinde kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş yapmak görüldüğü üzere çok zor ve uzun bir süreç. Fakat asla ümidinizi kaybetmeyin 🙂

Bu süreç hakkında yaşadıklarım ve edindiğim bilgiler umarım size de faydalı olmuştur. Aklınıza takılan kısımları aşağıdaki yorum kısmından yorum yaparak bana kolaylıkla sorabilirsiniz. En kısa sürede cevap vereceğim 🙂 Daha fazla kaliteli ve faydalı içerikler okumak için Biraz Mola’yı takipte kalın!

Dilara Aynur, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi İngilizce öğretmenliği bölümü öğrencisi ve birazmola.com web sitesinin kurucusu. Blog yazarı ve içerik editörü. Aynı zamanda Instagram platformunda içerik üreticisi.
İnternet sitesi https://birazmola.com/
Yazı oluşturuldu 66

Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş” üzerine 67 görüş

  1. Merhaba MYP ile Kıbrıstan Türkiye’ye geçiş yapmak istiyorum. MYP ile geçiş yaparken de yurt dışı kontenjanı var mı yoksa farketmiyor mu.

      1. Ek madde 1’i inceledim, orada bahsi geçmiyor. Birkaç üniversitenin MYP yatay geçiş sonuçlarına baktım Kıbrıstan geçiş yapan olmayınca şüphelendim. Gene de teşekkürler.

    1. Merhaba ben kıbrısta ingilizce diyetisyenlik okuyorum ara dönemde yatay geçiş yapabilir miyim acaba

    2. Merhaba hocam kolay gelsin Ben geçen sene öğrenci affı ile 2010’da kayıt yaptırdığım iktisat fakültesine yeniden kayıt yaptırdım bu sene yatay geçiş ile Yakın Doğu Üniversitesi hukuk fakültesine yerleştim 2010’daki puanım Türkiye’deki herhangi bir hukuka yetmiyordu bu sınıfı okuduktan sonra Gano ile Türkiye’ye geçiş yapabilir miyim Merkezi puanım yetersiz

      1. Merhaba Selçuk,
        GANO ile yatay geçişte bazı üniversiteler yerleştirme puanının yüzdesini alır. Örneğin %70 GANO puanı, %30 MYP puanı gibi. Bunun için yerleştirme puanının okul puanını tutmasına gerek yoktur. GANO puanı yüksek ise yerleştirme puanı düşük olsa da yatay geçiş yapabilirsiniz.

  2. Dilara hanım merhaba Kıbrısta okuyor kızım. oraya alışamadı. Türkiyeye yatay geçiş gerçekten zor görünüyor. yazılarınızı okuduk. araştırdık yurt dışı kontenjanı ile alan okul sayısı çok düşük. veterinerlik okuyor. 5 üniversiteye başvuracağız. hayırlısı artık. tavsiyeniz olursa lütfen yazın. slmlar

    1. Merhaba Esra Hanım. Eğer kızınızın GANO puanı yüksekse kontenjan az olsa dahi geçiş yapabilir. Fakat GANO puanı düşükse ve Kıbrıs’a gitmek istemiyorsa (şehrinizde varsa) özel üniversiteye geçiş yapabilir. Bu sayede muhtemelen %50 burs ile özel üniversitede okur. Kıbrıs’a gidince olan masrafları ile okul parası büyük ihtimalle denkleşir ve aile evinde olduğu için başka masrafı olmaz. Eğer kızınız Kıbrıs’a gitmek istemiyorsa bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

      1. Mrb ben okul öncesi öğretmenliği bölümü nu okuyorum yatay geçiş yapmak istiyorum Türkiye ye not ortalaması ni yukseltirsem geçiş yapma şansım fazla varmı yada Türkiye’deki üniversiteler gebelikle kaç ortalama istiyor lar ???

        1. Merhaba, evet not ortalamanızı yükseltirseniz geçiş yapma şansınız yüksek. Her sene ortalamalar başvuran kişilere göre değişir bu yüzden istenen net bir ortalama yoktur.

        2. Merhabalar, Kıbrıs’ta İngilizce Hemşirelik okuyorum ve yıl sonu yatay geçiş düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler kafamdaki soru işaretlerini giderdi ancak merak ettiğim bir durum var. KYK başvurusu yeniden yapılıyormuş. Türkiye’ye geçiş yaptıktan sonra KYK çıkma olasılığı nedir?

          1. Merhaba Sude, sana yardımcı olduğuma sevindim.
            Eğer şuanda halihazırda KYK’da kalıyorsan, GSB’yi arayıp “yatay geçiş yaparsam o ildeki KYK yurduna kaydımı nakil aldırabilir miyim?” diye sorabilirsin. Eğer nakil aldıramıyorsan ve kaydını silip tekrardan başvuru yapman gerekirse, KYK çıkma olasılığın diğer adaylarla aynı olur. En kötü ihtimalle bir süre sonra yedeklerden yerleşirsin diye düşünüyorum.
            Her şey gönlünce olsun.

    2. Merhaba şey sormak istiyorum ben yüzde 75 burslu ftr kazandım Kıbrıs’ta aslında yüzde 50 kazanmıştım ama ilk 3 tercihe aynı okulu tercih ettiğim için 75 kazanmış oldum şimdi ben Türkiye’de üniversiteye geçmek istesem benim bursum nasıl etkilenir yani devlete geçiş yapamaz mıyım

      1. Merhaba İrem,
        Elbette devlet üniversitesine yatay geçiş yapabilirsin. Eğer özel üniversiteye geçiş için başvurup kabul alırsan her özel üniversite kendi bursunu kendisi belirler. Bunun için hepsiyle tek tek görüşmen lazım. Genelde bursu %50 olarak veriyorlar. Fakat devlet üniversitelerinde böyle bir durum yok. Başvurup kabul aldıktan sonra hiçbir ücret ödemeden direkt kaydını yaptırabilirsin.

  3. selamlar. benim babam tayin sebebiyle şuan kıbrısta. seneye türkiyeye tayin sebebiyle tekrar gelmek zorunda. ben bu sene kıbrısta bir üni seçsem tayin sebebiyle burdakı ösym sonucumla yerleşemediğim üniversitelerden birine yerleşme olasılığım ne olur? herhangi bir şey fark eder mi

    1. Merhaba Hasan. Hayır, tayin sebebi olması hiçbir şey değiştirmez. Ancak ortalamanı yüksek tutup herkes gibi gano ile yatay geçişe başvurup kazanırsan puanının yetmediği bir üniversiteye geçebilirsin.

      1. Merhaba , ben bu sene Kıbrıs Adakent üniversitesi psikoloji bölümüne yerleştim , hiç okumaya başlamadan geçiş yapabiliyor muyum şuan ?

        1. Merhaba Berna. Hayır, hiç okumadan yatay geçiş yapamazsın.

          MYP Ek madde 1 ile puanını kullanarak en erken yarı dönemde (güz dönemi sonu, bahar dönemi başlangıcı), daha sonra ise sene sonunda yatay geçiş yapabilirsin. Yani senede 2 kere.

          GANO ile yani ortalamanı kullanarak ise en az (hazırlık sınıfı hariç) 1 sene okuman ve altan ders bırakmaman şartıyla sadece sene sonunda yatay geçiş yapabilirsin.

          1. Hı anlıyorum, güz dönemi MYP geçişi Kıbrıs’tan türkiyeye oluyor mu peki ?

          2. Evet oluyor sevgili Berna. Fakat yerleştiğin senenin ÖSYM puanı, geçmek istediğin üniversitenin ÖSYM puanına eş ya da daha yüksek olması gerekli.

            Ek olarak, MYP ile yatay geçiş için yurtdışı kontenjanı her üniversite açmıyor. İstediğin üniversitenin web sitesindeki duyuruları takip edip, Ek madde-1 MYP yatay geçiş duyurusu gördüğün zaman kontenjanlara bakıp ona göre başvuru yapman gerekir.

      2. Merhabalar dgs ile yerleştim muaf olduğum derslerden dolayı ortalamam 3.5 üstü oldu ama 1 dersten kaldım. Ortalama hâlen 3ün üzerinde.
        1-) Bu şekilde agno ile sene sonu yatay geçiş yapabilir miyim?
        2-) Alttan kaldığım dersi yaz okuluna kalıp geçersem yatay geçiş yapabilir miyim?

        1. Merhaba Mehmet, alttan dersiniz varken yatay geçiş yapamazsınız. Eğer bu dersi yaz okulunda verirseniz ve yatay geçiş tarihleri denk gelirse yatay geçiş yapabilirsiniz.

  4. Merhaba ,ben bu yıl kıbrıs ing öğretmenliği tercih ettim .ama bazı sebeplerden dolayı gitmekten vazgeçtim
    myp puanim kendi şehrimdeki dil puanıyla alan başka bölümlere puanim yetıyor.Yatay geçiş yapmak istiyorum ama en yakın ne zaman yapabilirim acaba ?benim için çok önemli gerçekten yanıtlarsanız çok sevinirim.

    1. Merhaba Hatice. MYP ile yatay geçiş yapabileceğin en yakın zaman güz dönemi bitimi, bahar dönemi başlangıcı. Bu zamanda (Ocak-Şubat) MYP yatay geçiş başvuruları açılır. Bir diğer tarih ise Bahar dönemi bitimi güz dönemi için başvurular alınır (Haziran-Ağustos). Fakat bunun için 1. Sınıf olmanız gerekmektedir. Hazırlık sınıfları sayılmaz.

        1. birde hocam ben universite mi aradım ama ara dönemde geçiş yapılmıyor kıbrıs üniversitelerinden dediler.Geçmek istediğim okulu arayıp sordum kontenjana bağlı oluyor dediler kafam karıştı .

          1. GANO ile yatay geçiş ara dönemde yapılmaz, MYP ile yatay geçiş yapılır. Daha detaylı bilgi öğrenmek istersen Rehber Hocam YouTube kanalının oynatma listelerinden Yatay Geçiş olanına göz atabilirsin. Ek olarak detaylı bir sorun varsa videolarına yorum olarak gönder mutlaka sana dönecektir. Instagramdan mesaj da atabilirsin. Yatay geçiş konusunda çok bilgili biridir.

        2. Özür dilerim Hatice, karıştırmışım. MYP Merkezi Yerleştirme Puanı ile Ek Madde 1 kapsamı gereğince hazırlık sınıfında yatay geçiş yapılıyor. Fakat senin puanın geçiş yapacağın üniversitenin yerleştiğin seneki puanına eşit veya daha yüksek olması gerekir.

      1. Dilara hanım gencleri sabirla ne guzel yönlendiriyorsunuz sağolun. Kızım Girne Amerikan Ünv ing İşletmeye girdi.Bu sene iki sinavla hazırlıği bitirdi. Ankarada bir Universiteye geçis yapmak istiyor lütfen bize yol gosterirmisiniz, sevgilerimle

        1. Çok teşekkür ederim Aylin Hanım,
          Kızınızın yatay geçiş yapabilmesi için 2 seçenek var.
          Birincisi, eğer üniversiteye yerleştiği seneki puanı, geçmek istediği üniversitenin puanına eşit veya daha yüksek ise MYP ile yatay geçiş yapabilir.
          Eğer puanı daha düşükse, ancak GANO ile yatay geçiş deneyebilir. Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş GANO ile başvurabilmek için üniversite 1. sınıfı bitirmesi gerekiyor. Yani güz ve bahar dönemlerini okumuş olmalı. Kızınız bu sene hazırlığı bitirdiği için GANO yatay geçişe başvuramaz. GANO ile yatay geçiş ancak yıl sonunda (yaz tatili zamanı) ve en az 1. sınıfı bitirince yapılır.
          Eğer puanının tuttuğu üniversiteler varsa ancak MYP ile yatay geçiş deneyebilir, fakat hazırlık olduğu için kabul alacağını zannetmiyorum çünkü çoğu üniversitede 1. sınıfı en az bir dönem (güz ya da bahar) okumuş olma şartı var. MYP ile yatay geçişi 1. sınıfın ilk dönemini okuduktan sonra da yapabilir. Yani bu yaz başvurmak yerine, seneye ara dönemde de başvurabilir.

          Eğer puanı düşükse ve Kıbrıs’tan Türkiye’ye Yatay Geçiş yapmak istiyorsa 1. sınıf boyunca derslerine çok sıkı çalışıp ortalamasını elinden gelenin en iyisini yapmasını tavsiye ederim. Çünkü GANO ile yatay geçişte de ÖSYM puanı biraz olsa etkiliyor.

          Tüm bu iki seçeneği de değerlendirmez ise, ücretli bir üniversiteye yatay geçiş yapabilir. Bunun için ilgili üniversitenin öğrenci işlerini arayıp bilgi almanızı tavsiye ederim.

          Başarılar dilerim.

  5. hocam puanim yüksek ama universiteyi yatay geçiş için bilgi almak için aradığımda ara dönemde geçiş yapamayacağımı ,1sene okumam gerektiği soylediler😓 yanlış bilgi vermiş olabilirler mi yoksa yapma imkanım hiç yokmu ?bilginiz var mi acaba

    1. Aradığın üniversite muhtemelen GANO ile yatay geçiş zannederek cevap vermiş. Çünkü MYP ile yatay geçişler hazırlık sınıfında da ara dönemde de yapılıyor. Bu sadece kontenjana bağlı. Yani sen puanını kullanarak kontenjan dahilinde ara dönemde myp yatay geçiş yapabilirsin. Süreç ilerlerken bir sorun olduğunda bana veya rehber hocam kanalına mesaj at. Bana instagramdan ulaşabilirsin.

      1. Hocam merhabalar tekrardan rahatsız ediyorum .myp ile güz döneminde geçiş yapılabileceği bilgisinden emin misiniz? benim içim rahat etmedi kusura bakmayın tekrar yazıyorim size instagram biraz mola hesabından da yazdım ama 😓
        ben aradığımda sekreter kişi kıbrıs üniversitelerinden turkiye ye yatay geçiş için en az 1 yıl okunması gerek dedi hem myp hem gano ile geçiş icin sordugumda😓

      2. Merhaba,Kıbris’ dan gno ile ucretli bir vakıf universitesine geçmek, devlet uni. geçmekten daha kolay diyebilir miyiz?
        Myp denk olmayıp hatta daha aşagıda ise?
        Bir de bu gecişleri zorlaştirmak adına dersleri notları güçlestiriyorlar mı?

        1. Merhaba Pelin. Evet vakıf üniversitelerine geçmek daha kolay çünkü kontenjan daha fazla oluyor. Fakat %100 burslu geçiş kabul eden üniversite sayısı yok denecek kadar az. Genelde %50 bursla kabul edilir. MYP eşit değilse GANO ile geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca yatay geçiş yapacağınızı söylerseniz bazı okulların derslerden bırakma veya belgeleri vermeyi güçleştirme gibi yöntemleri oluyor. Bu sebeple son güne kadar söylememenizi tavsiye ederim.

        2. Merhaba ben bu sene Kıbrıs’ta çocuk gelişimi kazandım tam burslu 1.dönem okuduktan sonra Türkiye’ye geçiş yapabilir miyim şu an okulu bırakıp tekrar hazırlanmayı düşünüyorum Kıbrıs’ı sevmedim

  6. Merhaba , ben bu yıl DGS ile Kıbrısta bir okulda hukuk okumayı düşünüyorum ancak kafamdan 1 seneyi en iyi şekilde geçirip ardından yatay geçiş deneme fikri var , DGS ile yerleşip sonrasında yatay geçiş yaparken nasıl bir süreç ilerliyor biliyorsanız bilgi alabilir miyim? Çünkü bazı okullar AGNO’ya bakmakla yetinmiyor ve hukuk barajını da geçmenizi istiyor ancak ben DGS ile yerleştiğim için zaten herhangi bir YKS sonucum bulunmamakta.

    1. Merhaba Murat. Çoğu üniversite GANO ile yatay geçişte ösym puanına da bakıyor. Fakat bakmayan üniversitelerde var. Bu durumda başvuru zamanı geldiğinde üniversitelerin duyuruları tek tek inceleyip şartlarına bakmalısın. Ayrıca ösym puanı isteyen üniversitelerin öğrenci işlerini arayarak YKS puanının bulunmadığını ve ne yapman gerektiğini sormanı tavsiye ederim.

  7. Merhaba hocam bu sene Yakın Doğuda Diş Hekimliğine(%25 burslu) başlayacağım türkiyedeki başka bir özel üniversiteye geçiş yapmak istesem ikinci sınıf için bana bir indirim sağlarlar mı ve kontenjan olup olmaması önemli mi

    1. Merhaba Ada,
      Özel üniversitelerde kontenjan yüksek oluyor. Özel indirim ise üniversitenin terchine kalmış. Örneğin ortalaman yüksek ise veya 1. Asil olarak yatay geçişi kazanırsan indirim sağlarlar gibi. Her üniversitenin kendi kuralları vardır. Geçiş yapmadan önce arayıp öğrenmeni tavsiye ederim.

      1. Merhaba Dilara hanım araştırma yaparken size denk geldim . Kızım Lefke Avrupa üniversitesi diş hekimliğinde tam burslu okuyor 3. Sınıfta Türkiye’ye geçiş mümkün mü?2. Sınıfta geçiş için başvuru yapılırsa 1.siniftan başlatılabilir diye de bı duyum aldik doğru mu ?şimdiden teşekkür ederim 🌸

        1. Merhaba, 3. sınıfa yatay geçiş yapmak mümkündür. Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş için başvurabilirsiniz. Özel üniversiteden özel üniversiteye olan başvurularda tam bursunuz üniversite kararına göre ücretliye veya %50,%25 bursluya düşebilir.
          2. sınıfa veya 3. sınıfa başvuru yapmanın 1. sınıftan tekrar başlamayla bir alakası yoktur. Örneğin 2. sınıfta yatay geçiş yaptınız, Lefke Avrupa Üniversitesinde alınan dersler ve müfredatları aynı ise intibakı yapılır yani sayılır. Aynı olmayan dersler varsa bunlar tekrardan verilir ve alttan dersi olmuş olur. Eğer müfredat tamamen farklıysa, tüm dersleri saymayabilirler. Örneğin Türkçe eğitim veren bir okuldan İngilizce eğitim veren bir okula yapılan geçişlerde genelde tüm dersleri saymazlar böylece mecburen 1. sınıftan başlanmış olunur. Fakat bu tamamen üniversiteye bağlıdır. 2. veya 3. sınıfa yapılan geçişler için fark etmeden tüm derslerin içeriğine ve kredisine bakılır. Hedef üniversite tarafınca onaylanan dersleri aldı kabul edilir ve transkripte eklenir. İçerik veya kredi uyuşmazlığa olan dersleri tekrardan alttan verirler. Genellikle süreç bu şekilde işler. 2. veya 3. sınıfta geçiş yapmanın tek farkı, 3. sınıfa başvururken alınan ders sayısı daha fazla olduğu için sayılmayacak (alttan alınacak) ders sayısı artabilir. Bence 2. sınıfa geçişi mutlaka deneyin. Böylece kabul edilmezse 3. sınıfa da denersiniz. Şansınız artar.

  8. Dilara Abla merhaba, ben kıbrısta hemşirelik okuyorum ve yatay geçiş yapmayı düşünüyorum. Ortalam 3.80 olsa geçiş yapabilirmiyim. Burdur yurt dışı kontenjanı açmamış ama bu seneyi bilmiyorum. Ortalamam yüksek diye kabul ederler mi.

    1. Merhaba Rabia, eğer girmek istediğin üniversite yurtdışı kontenjanı açarsa ve senden daha yüksek ortalamaya sahip kişiler başvurmazsa girebilirsin.

  9. Merhaba ben Kıbrısta bir üniversitede burslu psikoloji okumak istiyorum tercih yapacam fakat orda okumam biraz sıkıntı olacak geçiş yapmayı düşünüyorum GANO ile Türkiye’de atiyorum mersin üniversitesi psikoloji gecebilirmiyim bu mümkünmü lütfen yanitlayabilirmisiniz

  10. Iyi gunler hocam kızım bu kıbrıs anestezi okumak istiyor .ikinci sınıfta Türkiye geçiş yapabilirsiniz.yada özel üniversite aynı bölüme geçiş olarak burslu yaratabilirsiniz.tşk

    1. GANO puanı ile Türkiyede bulunan üniversitelere geçiş için başvurabilirsiniz. Özel üniversitelere bursu kendisi belirlemektedir bu yüzden tek tek arayıp bilgi almanız gerekiyor.

  11. Merhaba,ben Kıbrıs’ta tam burslu okumaktayım.Bölümüm için daha çok özel üniversiteler kontenjan açmış.Herhangi birine yine tam burslu kabul edilme durumun olur mu ortalamamın çok yüksek olması halinde yoksa pek mümkün değil mi ?
    Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, bu karar tamamen okula bağlıdır. Bu sebeple kontenjan açan okulları tek tek arayıp burs şartlarını öğrenmeniz gerekmektedir. Elbette ki tam burs almak mümkündür. Fakat genellikle %50 burs vermeyi tercih ederler.

  12. Merhaba hocam kolay gelsin Ben geçen sene öğrenci affı ile 2010’da kayıt yaptırdığım iktisat fakültesine yeniden kayıt yaptırdım bu sene yatay geçiş ile Yakın Doğu Üniversitesi hukuk fakültesine yerleştim 2010’daki puanım Türkiye’deki herhangi bir hukuka yetmiyordu bu sınıfı okuduktan sonra Gano ile Türkiye’ye geçiş yapabilir miyim Merkezi puanım yetersiz

  13. Merhaba bu yıl yks sonucum ile Bir devlet üniversitesinin kıbrıs Kampüsü’nde hukuk fakültesine başladım yks puanım 365 olarak yerleştim ve barajı geçtim. Bu yıl GANO ile yatay geçiş yapmak istiyorum Türkiye’deki devlet üniversitesine Akdeniz veya Süleyman Demirel veya Bandırma üniversitesi hukuk bölümü düşünüyorum ama kontenjanlarında yurt dışı gözükmüyor nasıl geçiş yapabilirim

    1. Merhaba kontenjanlar sabit değildir senelik olarak açılır bundan dolayı başvuru yapacağınız zaman güncel kontenjanlar yayınlanınca okulun öğrenci işlerini arayarak yurtdışı kontenjanını öğrenebilirsiniz.

  14. Merhabalar ben ydüde hazırlık öğrencisiyim kıbrısa alışamadığım için myp ile geçiş yapmak istiyorum ama bahar dönemi için geçiş kabul eden veya kontenjan açan üniversiteleri bulamıyorum nasıl öğrenebilirim

  15. Merhaba, ben kıbrıs lefke avrupa üniversitesinde ftr 1. Sınıfım ve gano ile türkiyeye geçiş yapmak istiyorum ortalamam yüksek olursa farklı bir bölüm olarakta geçiş yapabilir miyim mesela hemşirelik gibi

    1. Merhaba Sıla;
      Üniversite sınavına girdiğin sene aldığın puan o senenin hemşirelik puanına halihazırda yetiyorsa GANO ile değil, MYP ile yatay geçiş yaparak bölüm değiştirebilirsin.
      Her şey gönlünce olsun.

  16. Merhabalar, Kıbrıs’ta İngilizce Hemşirelik okuyorum ve yıl sonu yatay geçiş düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler kafamdaki soru işaretlerini giderdi ancak merak ettiğim bir durum var: KYK başvurusu yeniden yapılıyormuş. Türkiye’ye geçiş yaptıktan sonra KYK çıkma olasılığı nedir ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön